Skip to main content Skip to footer

Demokrati

Medbestemmelse og engagement er rygraden i de almene boliger. Derfor arbejder sektoren hele tiden med at styrke den demokratiske deltagelse i boligområderne.

Beboere i almene boliger er lige så engagerede i deres fritid som den del af befolkningen, der ikke bor i en almen bolig. Men der er potentiale for endnu mere. Det viser en undersøgelse fra BL og Kantar Gallup fra 2023. 

Analysen peger nemlig på, at de engagede beboere i almene boliger vil engagere sig endnu mere. Det betyder, at både boligorganisationer og engagerede beboere skal blive endnu bedre til at invitere flere ind og gribe det engagement, der er derude. 

Det arbejder vi også for i BL. Gennem forskellige partnerskaber og initiativer, der kan inspirere og klæde beboere i almene boliger til at deltage i frivillige fællesskaber i deres boligområder. Læs mere om dem her.

Hvad er beboerdemokrati?

Beboerdemokrati i den almene boligsektor er en grundlæggende og unik del af den danske boligmodel. Det giver alle beboere i almene boliger ret til at have indflydelse på deres egen boligsituation og det fælles boligmiljø. Det udøves gennem forskellige organer og møder, hvor beboerne kan træffe beslutninger om alt fra budgetter og husordener til større renoveringsprojekter.

Grundlovsfesten

Et partnerskab mellem BL og Grundlovsfesten skal vække lysten til at deltage i demokratiet .Grundlovsfesten er et initiativ, der arbejder for at få folk i Danmark til at markere vores fællesskab, grundlov og demokrati med grundlovsfejringer d. 5. juni. I kan være med og bestille en gratis festpakke til jeres egen grundlovsfest i 2025.

Demokratisk TalentLAB

BL – Danmarks Almene Boliger er partner påudviklingsprojektet Demokratisk TalentLAB, der skal give unge lyst og mod på at kaste sig ud i det demokratiske arbejde. Projektet blev lanceret i 2023 og skal over to år få flere unge engagerede og valgt ind i demokratiske virksomheder og andre frivillige foreninger.

Sådan får du de unge med i fællesskabet